LA REVEDERE, draga Rozi Chidesa!

Dragi frati,
 
Va scriu cu durere mare. Fratele meu David Chidesa, pastor misionar in Ucraina a avut un
accident grav de masina azi. In timp ce se intorcea cu masina la la Poroskovo (la cca 200 km de Slatina – oras in Ucraina la 1 km de Sighet peste Tisa), a avut accidentul.
 
Cu mare durere va anunt ca sotia lui a plecat in vesnicie, iar David este in stare grava la reanimare. M-a sunat fetita lor care a ramas la Slatina – acasa, pentru ca a fost la scoala si m-a anuntat
ca trebuie sa vina cineva din familie. Rudele din partea mamei, Rozy sunt in Budapesta, Canada si USA. Ea nu stie inca ca mama ei a murit. Maine dimineata pornesc din Targoviste spre Slatina.
 
Rugati-va pentru David, Lidia si pentru mine in calatoria aceasta pentru ca, sincer sunt socat
de vestea acesta si nu stiu cum am sa fac fata situatiei.
 
Mihai Chidesa
Domnul sa aiba mila de noi!

____________________________________

Acesta era mesajul primit de la colegul meu de slujire, pastor Mihai Chidesa, în data de 11 Februarie 2011. Eram anuntati despre necazul si durerea ingaduite de Domnul in familia pastorul bisericii baptiste din Slatina (Solotvino), fr. David Chidesa. Daca vestea l-a socat pe Mihai, pot spune ca ea ne-a lasat fara cuvinte, atat pe mine cat si pe sotia mea intrucat am cunoscut-0 pe sora Rozi in desele noastre calatorii misionare avute anul trecut in zona lor de slujire (Slatina, Dibrova, Poroscovo … si alte sate unde sunt comunitati de romani).

La Slatina, casa lor era mereu deschisa tuturor acelora care mergeau acolo pentru a sprijini lucrarea de misiune din Ucraina. Zambetul sorei Rozi si caldura sufleteasca cu care eram primiti oridecateori meargeam sa slujim impreuna, ne-au facut intotdeauna sa ne simtim ”ca, acasa”. Era gata intodeauna sa slujeasca cu daruire si aleasa pretuire, pentru ca toti oaspetii lor sa nu le lipseasca nimic si sa se simta bine pe toata durata slujirii in zona lor de lucrare. In casa noastra, s-au varsat multe lacrimi atunci cand am citit mesajul pastorului Mihai Chidesa.

Am cautat sa ajungem la serviciul de inmormantare, chiar daca stiam ca David nu va fi prezent la acest eveniment. Am vrut sa fim alaturi de Lidia, fetita lor draga si scumpa, care a acceptat cu bine o astfel de situatie, constienta fiind de faptul ca nimic nu este intamplator, ci toate sunt in mana Domnului, inclusiv accidentul prin care mama ei scumpa a plecat la Domnul.

Am fost profund impresionat de modul in care a lucrat Dumnezeu. Inainte de accident, familia primise incredintarea din partea Domnului ca lucrul acesta se va intampla. In repetate randuri, atat David cat si Rozi i-au spus fiicei lor despre lucrul acesta, cautand s-o pregateasca pentru acest eveniment. Credeti ca intamplator, Lidia a avut certitudinea ca aceasta era voia Domnului, atunci cand a fost abordata de fratii din Ucraina pentru a i se face decunoscut ceea ce s-a intamplat? Le-a spus clar, si plina de credinta: ”Stiu, pentru ca mama mi-a spus ca este pregatita sa mearga la Domnul!  Am stiut ca se va-ntampla asa ceva”.

În ziua accidentului, atat David cat si Rozi, erau impreuna in zi de post si rugaciune. Nu stiau dinainte ce urma sa se intample, dar au decis impreuna sa faca acest lucru. Au mers la Poroscovo unde, am inteles de la fr. Vasile Lacatos – un colaborator apropiat al lucrarii din Poroscovo, ca au avut o lucrare atat de frumoasa cu copiii din sat. Au strans aproape 150 copii in cladirea adunarii din satul acesta, unde au lucrat cateva ore impreuna cu copiii. ”… a fost atat de frumos …”, spunea fr. Vasile Lacatos, ”nu credeam ca se va putea intampla asa ceva dupa cateva ore”. Ce lucrare frumoasa au facut in aceea zi, cand l-a intoarcerea spre casa, Domnul a chemat-o acasa pe sora Rozi. Uneori, ne este atat de greu sa intelegem planul lui Dumnezeu pentru astfel de situatii, dar prin credinta este necesar sa vedem voia Lui in astfel de evenimente.

Ma doare sufletul pentru David, colegul meu de slujire. Este in spital, la aprox. 120 km de Slatina, starea lui de sanatate fiind in continuare destul de precara. Fratele Viorel Iuga, pastorul bisericii baptiste ”Speranta” din Arad ne spunea inainte de inceperea slujbei de inmormantare, ca urmeaza sa fie transferat intr-un spital din Romania ( de la Lidia am aflat despre posibilitatea sa fie adus la o clinica din Cluj ), insa actualmente David nu este transportabil. Medicii spitalului din Muncaciu ( Mukaceve în ucraineană, Myкaчeвo / Mukacevo în limba rusă ) fac toate eforturile pentru stabilizarea sa si pregatirea pentru transferul in Romania.

Fr. pastor Viorel Iuga isi exprima intreaga recunostinta inaintea Domnului pentru fratii pastori din Ucraina, care au fost alaturi de familia Chidesa in aceasta grea incercare. L-am cunoscut personal pe pastorul Kondor (imi cer mii de scuze, daca numele nu este pronuntat & scris corect), chiar inainte de evenimentul acesta legat de inmormantarea sorei Rozi Chidesa, intr-o calatorie misionara realizata impreuna cu David si Rozi Chidesa la Poroscovo. Un om deosebit, un pastor si predicator eficace si un foarte bun organizator. Intr-adevar, … un om cu viziune.

Rugati-va pentru refacerea fizica, psihica, morala si spirituala a fratelui David Chidesa. Nu este deloc usor sa treci printr-o astfel de experienta. Durerea este mare, insa harul Domnului va fi un bun mijloc prin care refacerea va fi posibila.

Rugati-va pentru Lidia Chidesa. Stim ca durerea este atat de mare pentru ea, insa Domnul poate sa-i ofere toate resursele necesare pentru a trece cu bine peste aceasta grea incercare ingaduita de El in viata ei. Este in ultimul an de liceu la Sighetul Marmatiei. Anul acesta are bacaulareatul si apoi continuare studiilor universitare. Are nevoie de rugaciunile noastre! Sprijiniti-o, pentru ca are atata nevoie.

Rugati-va pentru fr. Nelu Ilas, misionar in zona de slujire a fr. David Chidesa ( slujeste la Dibrova, o localitate unde 80-85% sunt martori ai lui Iehova – probabil, procentul este mai mare ). Este plecat din Iasi (biserica baptista ”Buna-Vestire”). Este constient de raspunderea pe care o are inaintea Domnului, avand in vedere si faptul ca trebuie sa suplineasca si lucrarea din Slatina, cel putin pana cand fr.David Chidesa se va reface si va fi apt pentru slujire. Are nevoie de sprijinul nostru in rugaciune!

 ___________________________________________

Draga David si Lidia,

Cuvintele noastre sunt de prisos in aceste momente atat de grele pentru voi. Am fost noi incurajati sa vedem modul in care ati perceput aceasta incercare, ca fiind voia Domnului pentru familia si slujirea voastra. Va asiguram de faptul ca veti fi permanent in rugaciunile noastre catre Dumnezeu, cel putin cum ati fost si pana acum.

Doar bunul Dumnezeu are puterea si resursele necesare de a continua in Slatina, ceea ce ati inceput pentru slava Lui. Lucrarea Domnului are nevoie de voi in continuare acolo iar lucrarea pe care ati inceput-o, alaturi de fratii de la Cernauti in satul Poroscovo, trebuie continuata pentru slava si gloria lui Dumnezeu. Rezultatele sunt deosebit de frumoase iar comunitatea de romani din satul respectiv are nevoie de sprijinul vostru.

Bunul Dumnezeu sa va mangaie! Bunul Dumnezeu sa va intareasca! Bunul Dumnezeu sa va daruiasca puterea si resursele necesare de a merge mai departe in lucrarea pe care El v-a incredintat-o. El este langa voi, fiind intotdeauna gata sa binecuvanteze slujirea voastra în zona aceea a Ucrainei.

”… iar tu, du-te, pana va veni sfarsitul; tu te vei odihni si te vei scula iarasi odata in partea ta de mostenire, la sfarsitul zilelor …” – Daniel 12:13.  Cuvintele acestea le folosesc oridecateori pleaca cineva drag la Domnul. Acestia ”…au adormit in Hristos …” – 1 Tesaloniceni 4:13-18. Cand va reveni Hristos, acestia vor invia si impreuna cu cei ramasi in viata, vor fi rapiti ca sa intampine pe Domnul in vazduh; si astfel vor fi intotdeauna cu Domnul in glorie. De aceea, am intitulat acest articol, simplu: ”LA REVEDERE, draga Rozi Chidesa! Intr-o buna zi, ne vom intalni si vom fi pentru eternitate cu Hristos, Domnul si Mantuitorul nostru iubit, in gloriea cereasca.

Cu aleasa pretuire, in Domnul Isus Hristos

Carmen & Marius Motora

4 gânduri despre „LA REVEDERE, draga Rozi Chidesa!

 1. Ce scurtă e viaţa

  Ce scurtă e viaţa ce o trăim pe pământ
  E adevărul ce bucură şi doare
  O dată născuţi mergem toţi spre mormânt
  Spre Rai ori spre iad , fiecare.

  Ce scurtă e viaţa şi e bine să ştim
  Trăim pentru o vreme sub soare
  Ştim când ne-am născut, nu ştim când murim,
  Să fim pregătiţi de plecare.

  Ce scurtă e viaţa aşa ca un vis
  Dar nu e deloc la-ntâmplare
  Noi suntem creaţi, cu un scop , cum e scris
  Spre-a Domnului sfântă lucrare.

  Ce scurtă e viaţa ce aici am primit
  Şi timpul la toţi cu hotare
  Cu zori trecători grăbim spre-asfinţit
  O vreme de har şi-ndreptare.

  Ce scurtă e viaţa ca floarea din câmp
  Dimineaţa frumoasă şi verde
  Cu trup de ţărână şi suflet prea-scump
  În amurg ofilită se pierde.

  Ce scurtă e vremea dar nu disperăm
  Primit-am o veste măreaţă
  Crezând în Isus de păcate scăpăm
  Şi trecem din moarte la viaţă.

  Ce scurtă e viaţa , ce facem cu ea?
  Trăim oare cum se cuvine?
  Învaţă-ne bine a ne număra
  Doamne, zilele, ce ne-or mai rămâne.

  Aceste versuri au fost scrise cu prilejul trecerii la Domnul a sorei Chideşa Rozalia, misionară în Ucraina / Slatina. Cu preţuire dragoste şi respect pentru familia îndoliată.

  Şi ce este viaţa e bine ştiut
  Un abur ce adie şi piere
  Pahar cu pelin ori cu apă umplut
  Bucurie împletită-n durere.

  Ce scurtă e viaţa ne spun cei ce mor
  De bătrâni, sau ‘nainte de vreme
  Îi plângem amar cu lacrimi de dor
  În trupul de lut care geme.

  Ce scurtă e viaţa cum trece în zbor
  Şi timpul trecut nu se-ntoarce
  Acum dar, noi astăzi, mai cu drag mai cu spor
  Să-nvăţăm ce e bine a face.

  Ce scurtă e viaţa şi aşa e la toţi,
  De aceia frumos e şi bine,
  Să te pocăieşti, să asculţi, să slujeşti,
  De Domnul nu-ţi fie ruşine.

  Şi iată astăzi, pleacă dintre noi,
  O mamă, o soţie, soră dragă,
  Un bob de grâu ce moare aici la voi
  Dar care va aduce multă roadă.

  Părinte al mângâierilor cereşti
  Tu care ştii şi rana şi durerea mare,
  Cu milă şi-ndurare să-ntăreşti
  Familia ce plânge şi-ntreaga Adunare.

  Din miile de lacrimi care-au curs,
  Fă să răsară peste Slatina „Lumina”
  Cu Tine toţi să fim şi jos şi sus,
  Şi mântuieşte Doamne Ucraina!

  de Teodor Groza
  Viseu de Sus
  14.02.2011

 2. condoleante familiei…am fost colegi cu cei 2 soti in bucuresti…..imi pare rau pentru cele intamplate…condoleante familiei inca o data

Lasa un raspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s