NU clonarii umane! – proiect legislativ

Proiect legislativ privind interzicerea clonării umane, propus de un deputat PDL

Ştiri Antena 3 » Ştiri Romania » Proiect legislativ privind interzicerea clonării umane, propus de un deputat PDL

Un deputat democrat-liberal, Marius Dugulescu a propus miercuri un proiect legislativ pentru interzicerea clonării şi a aplicaţiilor biomedicinei care încalcă demnitatea omului. De altfel, în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului, a fost înfiinţată o subcomisie pentru Demnitate Umană, prima iniţiativă a acestei structuri nou-create fiind acest proiect de act normativ. În prezent, legislaţia românească nu conţine conţin prevederi care să interzică clonarea, ci se referă doar la interzicerea creării de embrioni umani în scopuri de cercetare, precum şi la interzicerea intervenţiei în genomul uman.

În expunerea de motive se precizează că proiectul îşi propune „acoperirea vidului de legislaţie în ceea ce priveşte interzicerea clonării atât în scop reproductiv cât şi în scop terapeutică”.

În prezent, documentele oficiale în materie – respectiv Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina, precum şi Convenţia europeană pentru protecţia drepturilor omului şi a demnităţii fiinţei umane faţă de aplicaţiile biologiei şi medicinei – au fost ratificate şi de România prin legea 17/2001.

Potrivit lui Dugulescu, iniţiativa sa legislativă răspunde şi imperativelor ce decurg din Declaraţia asupra clonării adoptată de ONU la 16 martie 2005, care face apel la toate guvernele statelor membre să interzică toate formele de clonare umană, inclusiv tehnicile folosite în cercetarea asupra celulelor stem umane, întrucât acestea ar fi „incompatibile cu demnitatea umană şi protecţia vieţii umane”.

În lumea întreagă doar 23 de state au interzis clonarea umană, printre ele numărându-se Germania, Franţa şi Canada, în timp ce Austria , Norvegia şi Elveţia au adoptat o poziţie fermă de refuz al oricăror cercetări asupra embrionului uman.

De asemenea, în Danemarca este interzisă clonarea, dar sunt autorizate cercetările asupra embrionului uman a cărui vârstă este mai mică de 14 zile, o legislaţie similară existând şi în Suedia.

 

 

Reclame

4 gânduri despre „NU clonarii umane! – proiect legislativ

    • Da. Trebuie sa fie alaturi de Marius Dugulescu in ce priveste aceasta initiativa. Nu vorbesc despre „politic”. Nu poti impune sau vorbi in numele cuiva in ce priveste orientarea politica. Dar, in cazul unei astfel de initiative, toti trebuie sa fim alaturi de el, sprijinandu-l in rugaciune.

  1. In cazul in care vor exista crestini evanghelici care nu doresc sa fie alaturi de Marius Dugulescu in aceasta initiativa parlamentara prin rugaciune, voi reformula una din afirmatiile aparute la incheierea articolului preluat de pe site-ul Antena 3:

    ” Intreaga comunitate evanghelica din Romania AR TREBUI SA FIE LANGA TINE!”

Lasa un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s