Ceva interesant despre „margarină”

Subject: MARGARINA 

Margarina a aparut în timpul celui de-al doilea razboi mondial, când untul se gasea tot mai greu. O echipa de cercetatori americani a avut atunci ideea sa ia diverse uleiuri vegetale, sa le încalzeasca la 150° C, si sa le adauge hidrogen în prezenta unor catalizatori de nichel, ca sa se întareasca. A fost obtinut un produs alb, asemanator cu untul ca si consistenta si cu plasticul ca structura moleculara, adica margarina. 

De atunci – timp de 50 de ani – , margarina s-a „îmbogatit” cu coloranti, cu vitamine sintetice, mai nou cu aromatizanti artificiali, care o fac sa miroasa a lapte mai tare decât laptele. Aceasta este mica poveste a margarinei – un amestec de grasimi asemanatoare cu cele din alimentele prajite mult timp, greu de transformat de catre organism în energie. Atunci când aceste grasimi sunt metabolizate de catre organism, au „darul” sa 
încurce o multime de procese naturale. Sunt încorporate în membrana celulelor sistemului imunitar, împiedicând activitatea acestora. Aceasta înseamna sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la CANCER. 

Cercetari clinice – care s-au întins multi ani la rând, subiectii consumatori de margarina fiind observati cu atentie – arata ca nu exista mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decât consumul de margarina sau de alimente PRAJITE. Patrunse în organism, pe lânga faptul ca solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizate, grasimile din margarina iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sânge, ceea ce înseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator per ansamblu.

De asemeni, consumul frecvent si constant de margarina favorizeaza formarea de depozite de grasime pe talie si pe fese, precum si aparitia celulitei. Nutritionistii spun ca margarina rastoarna orice regula a nutritiei. Structura naturala a uleiurilor este o „cis”, iar în cazul margarinei – prin hidrogenare – se transforma în structura „trans”, care este una sclerozanta. Aceste grasimi sunt foarte daunatoare, deoarece nu pot fi „arse” de catre organism. Ele se depoziteaza în tesuturi si acopera membrana celulelor sistemului imunitar, paralizându-l. Daca lipseste structura naturala „cis”, membranele noastre celulare capteaza aceste uleiuri cu structura „trans” si degenereaza. Astfel, nu se mai fac schimburile ionice la nivel celular, iar celula, în final, MOARE.

Prin urmare, nu este bine sa consumam margarina, aspect de luat în calcul în special la copii, pentru ca acest aliment – de orice firma ar fi preparat -degenereaza si sclerozeaza toate tesuturile. Din fericire, margarina are destui substituienti naturali, care nu numai ca o înlocuiesc cu succes, ci si ajuta la eliminarea efectelor sale nefaste. Untul românesc este mai bun decât cel din import, deoarece este mult mai putin procesat si denaturat. 

Uleiurile obtinute prin procesare la rece (de floarea-soarelui, masline, arahide, susan etc.) duc la scaderea colesterolului si curata vasele de sânge.

Professor Constantin NITU
University of Bucharest

Reclame

Un gând despre „Ceva interesant despre „margarină”

Lasa un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s